السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ/Selamat Datang ke Blog Rasmi MMMK

86 PELAJAR CEMERLANG BELAJAR DI AL-AZHAR, MESIR

Wednesday, October 14, 20090 Post a Comment

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
Seramai 86 orang pelajar cemerlang telah terpilih mengikuti pengajian dalam bidang perubatan dan pergigian di Universiti Al-Azhar, Mesir bagi sesi pengajian 2009/2010.

Mereka terdiri daripada 24 pelajar lelaki dan 62 perempuan ditaja oleh Yayasan Generasi Gemilang (Y2G) dengan setiap seorang menelan belanja RM240,000.

Pengerusi Y2G, Datuk Hisham Abd. Majid berkata, program penghantaran pelajar itu adalah usaha berterusan yayasan tersebut untuk melahirkan generasi yang berkebolehan.

Beliau berkata, program yang bermula sejak 2006 itu kini memperlihatkan perkembangan positif dan para pelajar digalakkan menghafal dan memahami al-Quran dengan baik.

''Faktor utama program ini diwujudkan ialah bagi mempersiapkan generasi pelapis negara dengan ilmu pengetahuan serta kemampuan menguasai dan menghafal al-Quran.

''Y2G ditubuhkan di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) memberikan fokus kepada kemampuan dan kecemerlangan pelajar supaya dapat menabur bakti kepada masyarakat dan negara apabila pulang nanti,'' katanya.
Share this article :
 
Penafian: Maktab Mahmud Merbok tidak akan bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh
penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari blog ini !
Support : MMMK |Cara Gampang | Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. MAKTAB MAHMUD MERBOK - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.com and MMMK
Proudly powered by Blogger